top of page

INCOTERMS 2010

Incoterms: “Uluslararası ticarette alıcı ve satıcı arasındaki hak ve yükümlülükleri belirleyen uluslararası standart kurallar bütünüdür” .

ICC ( Uluslararası Ticaret Odası ) tarafından 715 yayın numarasıyla yayınlanan INCOTERMS 2010 giriş bölümünde "Incoterms kuralları, temel olarak malların satıcı tarafından alıcıya tesliminde taraflara düşen görevleri, masrafları ve hasarı düzenler" denilmektedir. Bu da bir uluslararası ticaret işleminde yapılması gereken tüm işlemlerin ve masrafların, alıcı tarafından mı yoksa satıcı tarafından mı yapılacağını, malın alıcıya teslimine kadar geçen süre ve uygulanan süreçler içerisinde oluşabilecek riskin alıcıya mı yoksa satıcıya mı ait olacağını açıklamaktadır.

İNCOTERMS 2000 ve 2010 'un KARŞILAŞTIRILMASI

1.1.2000 tarihinden 2011 yılının ocak ayına kadar kullanılan Incoterms 2000’ in yerine gelen Incoterms 2010, 2011 yılının ocak ayında yürürlüğe girmiştir. Yeni versiyonun yürürlüğe girmesiyle birlikte eski versiyonların kullanım alanları kısıtlanmıştır. Yani, ihracatçı ve ithalatçı sözleşmelerine kullanmış oldukları teslim şeklinin versiyonuna, örneğin Incoterms 2000 olarak belirttikleri takdirde sadece Incoterms 2000 geçerli olacaktır.

NOT : Incoterms 2000 veya Incoterms 2010 teslim şekillerinden eski olanlarda kullanılabilir.Fakat bu şekilde kullanıldığında hangisi olduğu yanına belirtilmelidir.

Örn: DDU ( Incoterms 2000 ) gibi yazılmalıdır. (Ddu 2010 yılında iptal olduğu için)

• Eğer kurallardan birini kullanıyorsak ve yanına hangisi olduğunu belirtmediysek en son ICC kuralı hangisi ise o geçerli olacaktır.

Yani şuan en son Incoterms 2010 geçerli olduğundan;

Örn: FCA Incoterms 2010 geçerli olacaktır.

INCOTERMS TÜRLERİ

1. Tüm Taşımacılık Türlerinde Kullanılan Kurallar

1.1. EXW (EX WORK) İşyerinde Teslim

Her türlü taşıma türlerinde kullanılabilir. Satıcı malları işletmesinde daha önce belirlenen tarihte alıcının emrine hazır tutarak alıcıya bildirir. Alıcı malları işletmeden teslim alarak ihracı için gerekli belgeleri hazırlar. Gümrük işlemlerini tamamlayarak malları kendi ülkesine ithal eder. Malların işletmede teslim edilmesinden itibaren malla ilgili bütün masraf ve risk alıcı tarafından karşılanır. Satıcının yükümlüğünün en az olduğu ve alıcının sorumluluğunun en fazla olduğu bir taşıma türüdür. Özellikle ihracat gümrükleme işlemeleri ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği için EXW terimi kullanılırken doğabilecek bütün olası riskleri göz önünde bulundurmak gerekir. EXW teslim şekli Türk İhracat ve Gümrük mevzuatına uygun olmadığı, bu mevzuatla ithalatçının gümrükleme işlemlerinin yapmasının mümkün olmadığı için bu işlemi yapacak firmanın Türkiye’de yerleşik olması gerekmektedir .


Alıcı ve satıcının sorumlulukları :

Kontrol, Ambalaj, İşaretleme : Satıcı

Çıkış gümrük/lisans, izinler : Alıcı

Yükleme : Alıcı

Navlun : Sözleşmeye göre

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/lisans, izinler : Alıcı

1.2. FCA (FREE CARRIER) Taşıyıcıya Masrafsız

Bu teslim şekli, her türlü taşımada kullanılabilir . eğer teslim satıcıya ait bir yerde gerçekleşirse, satıcı malları gösterilen taşıyıcının aracına yüklemeden sorumlu olacaktır. Eğer teslim satıcı ile ilgisi olmayan başka bir yerde gerçekleşirse, bu durumda satıcı malları belirtilen yere getirir ve bekletir. Getirilen malların boşaltılmasından dahi mesul değildir.

Mevcut ticari uygulama uyarınca, taşıyıcı ile taşıma sözleşmesinin yapılabilmesinde satıcının yardımı gerekiyorsa (örneğin demiryolu ve havayolu taşımacılığında olduğu gibi), satıcı böyle bir durumda risk ve masrafları alıcıya ait olmak üzere kendisi harekete geçebilir. FCA Haydarpaşa garı olarak yapılan bir satışta, satıcı Haydarpaşa garında malları vagon üzerine yüklemekle yükümlülüğünü yerine getirmiş olur. Alıcı, mallar kendisine teslim edildiği andan itibaren, mallarla ilgili her türlü kayıp ve hasar riskini üstlenir

Kontrol,Ambalaj,İşaretleme : Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı

Yükleme : Alıcı

Navlun : Alıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/resmi izinler : Alıcı

1.3. CPT (CARRIAGE PAID TO …) Taşıma Ödenmiş Olarak

Bu teslim şekli özellikle çok araçlı taşımacılık türlerinde kullanılır. Satıcı varış yerine kadar navlun ücretini ödemekle yükümlüdür. Malları ilk taşıyıcının gözetimine devrettiği andan itibaren malla ilgili bütün risk ve navlun dışındaki masraflar alıcıya geçer. Bu terimde satıcı taşıcıyı seçer, taşıma sözleşmesini yapar, malları araca yükler, ihracat gümrükleme işlemlerini yapar ve belirlenen yerde, malları alıcıya teslim eder. Malların teslimine kadar geçen süreçte malın ziya, hasar ve masrafları satıcıya aittir.

Kontrol,Ambalaj, İşaretleme : Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı -

Yükleme : Satıcı

Navlun : Satıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Alıcı

Varış Gümrük/resmi izinler : Alıcı

1.4. CIP (CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO …)

Bu terim ile satıcı CPT'deki yükümlülüklerine aynen sahiptir. Ancak ek olarak malların taşınması sırasında yitik veya hasar rizikosuna karşı kargo sigortası temin etmek durumundadır.

Satıcı sigorta sözleşmesini yapar ve sigorta primini öder .

Kontrol, Ambalaj,İşaretleme : Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Satıcı

Sigorta : Satıcı

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/resmi izinler : Alıcı

1.5. DAT (DELIVERED AT TERMİNAL)

"Terminalde Teslim" kuralı, satıcının malları belirlenen varma yerinde veya limanında belirlenen terminalde gelen taşıma aracından boşaltılmış bir şekilde alıcının tasarrufuna bırakmakla malları teslim ettiğini ifade eder. Terminal terimi, rıhtım, depo, konteyner sahası veya yol, demiryolu veya hava kargo istasyonu gibi üstü açık veya kapalı olabilecek herhangi bir yeri kapsar. Taraflar malların terminalden başka bir yere taşınması ve elleçlenmesi ile ilgili hasarın ve masrafların satıcı tarafından üstlenilmesini amaçlıyorsa, DAP veya DDP kuralları kullanılmalıdır.

Kontrol, Ambalaj, İşaretleme :Satıcı

Çıkış gümrük/lisans, izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Satıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Satıcı

Varış gümrük/resmi izinler : Alıcı

1.6. DAP (DELIVERED AT PLACE)

Malların, taşıma vasıtasınca boşaltılmak üzere belirtilen belirli bir noktada alıcıya sağlanması anlamına gelir. DAP daha önceki DAF, DES ve DDU’ nun yerini almıştır . Bu teslim şekli her türlü taşımada kullanılabilir. Satıcı, malları tarafların anlaştıkları yerde araç üstünde, boşaltmamış olarak alıcının tasarrufuna bırakır. Taraflar teslim edilecek yeri kesin ve açık olarak belirtmelidir. Çünkü bu noktadan sonraki sorumluluk satıcıdan alıcıya geçmiş olmaktadır.

Kontrol, Ambalaj,İşaretleme : Satıcı

Çıkış gümrük/lisans, izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Satıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/resmi izinler : Alıcı

1.7. DDP (DELIVERED DUTY PAID)

Bu teslim şekli DDU teslim şekli ile aynı prensiplere dayanır; ancak DDP teslim şeklinde satıcı bir de gümrük vergilerini ödemek zorundadır. Alıcının ülkesindeki yerel bir satıcıdan farksız şekilde malları devreder. Her türlü taşıma şekillerinde kullanılabilir. Satıcı yükümlülüklerin en fazla olduğu teslim şeklidir. Malın, ithalat vergileri ödenmiş olarak alıcının belirttiği yerde boşaltılmamış olarak alıcıya teslim edilmesidir.

Kontrol, Ambalaj,İşaretleme : Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Satıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/izinler : Satıcı

2. DENİZ VE İÇSU TAŞIMALARINA ÖZGÜ KURALLAR

2.1. FAS (FREE ALONGSIDE)

Bu terim, deniz ve iç su taşımalarında kullanılır. Teslim şeklinde satıcı malları geminin yanına kadar getirmekle sorumludur. Mallar gemi rıhtımında ise, yükleme yerine getirerek, gemi açıkta ise mavnalarla geminin yanına kadar götürülerek teslim edilir. Tarafların bu terimi yükleme limanının adıyla birlikte kullanmaları halinde, bu aynı zamanda teslim işlemlerinin yeri ile noktasını da belirtir. Böylece FAS İskenderun olarak yapılan bir satışta, satıcı malları İskenderun Limanında geminin doğrultusunda teslim etmek zorundadır .

Kontrol, Ambalaj,İşaretleme : Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Alıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/resmi izinler : Alıcı

2.2. FOB (FREE ON BOARD)

Bu teslim şeklinde satıcı malları belirlenen tarihte ve yerde, alıcı tarafından temin edilen gemiye yüklemeyi gerçekleştirir. Mallar geminin küpeştesine geçtikten sonra meydana gelebilecek her türlü hasar, kayıp ve masraflar alıcının sorumluluğundadır. Satıcı ihracat için gerekli bütün belgeleri hazırlar ve malların gümrük işlemlerini tamamlayarak teslim eder. FOB, sadece deniz ve iç su taşımalarında kullanılır. Incoterms 2000 kuralında malların küpeşteyi aşmasıyla satıcının malları teslim ettiği anlamına gelir. Incoterms 2010 kuralında ise malların teslimi küpeşteyi aşmasıyla değil bizzat malların gemiye konulması gerekir.

Kontrol, Ambalaj,İşaretleme :Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Alıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre

Boşaltma : Alıcı - Varış

Gümrük/resmi izinler : Alıcı

2.3. CFR (COST AND FREIGHT)

Bu teslim şeklinde satıcı bütün masraf ve riskleri üstlenerek malları yükleneceği limana kadar getirir. Gümrük işlemlerini yaptırır ve navlun ücretini ödeyerek yüklemeyi gerçekleştirir. Bu andan itibaren navlun dışındaki malla ilgili bütün masraf ve riskler alıcıya aittir. İlk bakışta, bu terimin öncelikle varma limanına kadar yapılacak masraflarla ilgili problemler yaratacağı zannedilmektedir. Ancak bu terimde teslim yeri zımnen gösterilmiştir. Bir yüklemede satış söz konusu olduğuna göre, satıcı yükleme limanında malları teslim etmek yükümlülüğünü tamamıyla yerine getirmiş olur.

Örneğin, bir Amerikan firmasının “CFR New York” olarak bir Rus firmasından optik malzeme alması durumunda, satıcı malları New York’ta değil, yükleme limanında teslim etmek zorunda kalacak ve navlun masraflarını da üstlenecektir.

Kontrol, Ambalaj, İşaretleme: Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Satıcı

Sigorta : Sözleşmeye göre -

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/resmi izinler : Alıcı

2.4. CIF (COST INSURANCE AND FREIGHT)

Bu teslim şeklinde satıcı sigorta primi, navlun ve yükleme masrafları ve riskleri üstlenerek malları yükleyeceği limana getirir. Satıcı gemi acentasıyla anlaşır ve temin eder. Satış sözleşmesindeki malların belirtilen tarihte ve yerde yüklemesinin yapıldığını alıcıya bildirir. Satıcı sigorta primini ödemek suretiyle yüklediği mal cinsine uygun olan en dar kapsamlı deniz nakliyat sigortası yaptırır. Mallar gemiye yüklendikten sonra navlun ve sigorta primi dışındaki masraflar ve risk alıcıya geçer. Şayet taşıma sözleşmesinde açıkça yer almıyorsa satıcının, malları boşaltma yükümlülüğü yoktur.

Kontrol, Ambalaj, İşaretleme :Satıcı

Çıkış gümrük/resmi izinler : Satıcı

Yükleme : Satıcı

Navlun : Satıcı - Sigorta : Satıcı

Boşaltma : Alıcı

Varış gümrük/resmi izinler : Alıcı


bottom of page